NAJVAŽNIJE
Početna / Opšte informacije / Hosting – osnovni pojmovi

Hosting – osnovni pojmovi

Kada se nađete u svijetu hostinga, nije baš najlakše shvatiti šta svi ti pojmovi znače. Zato je ovdje lista najčešćih pojmova na koje ćete naići na sajtovima kompanija koje nude usluge web hostinga.

Bandwidth (transfer podataka)

Iweb.com

Bandwith predstavlja onu količinu podataka koja se prenosi na relaciji Vaš web sajt – posjetitelj. Odnosno mjesečni saobraćaj koji Vam hosting nudi. Teško je generalizovati koliko je bandwitha potrebno za Vaš sajt, ali kao početniku (ako ne koristite ogromne slike ili video snimke) neće vam trebati više od ~15GB. Što više posjetilaca ima, više bandwidth će Vam trebati. Video i audio sadržaj zahtjevaju više bandwidtha od običnih tekstova, tako da prokalkulišite.

Storage (diskovni prostor)

kingston

Najprostije objašnjenje ovog pojma je: Koliko prostora vam nudi hosting za pohranjivanje slika,videa, teksta.. uopšteno cijelog sadržaja, koje želite da imate na sajtu. Postoje dvije vrste diskova za pohranu podataka : HDD i SSD (solid state disc).

Solid State diskovi su alternativa za HDD. SSD-ovi su višestruko brži jer nemaju pokretnih dijelova. Zašto je to bitno? To znači da će se Vašoj stranica pristupiti mnogo brže nego ostalima koje pokreće HDD. Dakle, ako imate izbor gdje se nudi SSD hostinga, definitivno je to pravi izbor.

1GB prostora je i više nego dovoljno za više stvari. Bilo da želite web prezentaciju Vaše firme ili blog gdje ćete unositi slike i tekstove svakog dana. Dakle, za vas kao početnika 1GB je i više nego dovoljan. Uvijek se može nadograditi paket u slučaju da Vam ponestane prostora.

SSL sertifikati

Easystore.co

SSL je skraćenica za Secure Socket Layer. Instaliranjem SSLa na Vašem sajtu svaka veza koja se uspostavi je uspostavljena samo sa korisnikom i nijedan drugi računar ne može pratiti tu vezu. Ovo je alat koji koristi enkripciju i kriptografiju za čuvanje podataka koji se prenose preko Interneta na siguran i bezbjedan način. Ovo je posebno bitno, i jedna od stvari koju morate imati, ako otvarate sajt gdje će se koristiti kreditna kartica za kupovinu. Kada je kupljen SSL onda je (kao na slici iznad) dio prije domena zelene boje.

Daleko od toga da sajtovi koji nemaju SSL kupljen nijesu bezbjedni za korišćenje, samo se treba držati podalje od plaćanja na takvim sajtovima.

Poddomeni (subdomeni)

QueryClick.com

Vi ste zauzeli domenu koja je www.vašdomen.com, što znači da je poddomen www.blog.vašdomen.com. Sajtovi često blogove postavljaju na poddomene. Postavljanje blogova na poddomen Vaše stranice je jedan od najboljih načina za povećanje dolaznih linkova, odnosno posjete.

To su najosnovniji pojmovi na koje ćete naići na skoro svakom hosting sajtu. Nadam se da sam Vam malo približio svaki od navedenih i da nećete imati nedoumica pri odabiru pravog hostinga za Vas.

Pogledajte

Kako instalirati WordPress

WordPress je najpopularnija CMS platforma, kako za početnike tako i za iskusnije korisnike. Instalacija nije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Obavezno polje je označeno sa zvjezdicom