NAJVAŽNIJE
Početna / Opšte informacije / Neograničeni hosting i da li je to moguće?

Neograničeni hosting i da li je to moguće?

Poneke hosting kompanije se koriste tehnikom marketinškog trika neograničeni hosting da bi privukli korisnike. Međutim, da li je to neograničeno zapravo neograničeno, ili postoji neka sitnica što kvari iluziju ? Procitajte više o fenomenu nazvanom neograniceni hosting. 

HostingProstor na disku
Protok
A2 HostNegraničenoNegraničeno
eHostNegraničenoNegraničeno
iPageNegraničenoNegraničeno

U tabeli iznad su samo neki od velikih hosting kompanija koje u svojoj ponudi daju neograničene pakete za izuzetno nisku cijenu. Zašto plaćati npr u DigitalOceanu 1600$ mjesečno za 16TB prostora na cloudu, ako kod ovih provajdera možemo za 2$ mjesečno dobiti neograničeno prostora? U startu tu nije sve baš kako treba. A kako se zapravo služe velike kompanije trikovima, pokušat ću da Vam približim u nastavku koji slijedi. Nije baš najbolje ako tražite termin : Koji hosting je najbolji? pa se odmah zaletite za unlimited hosting, ( što je donekle i logično). Zašto bi imali nešto ograničeno, ako vam se na drugom mjestu isto to nudi u neograničenim količinama.

Da li je moguće?

Pa recimo to ovako: ne, nije moguće jer hosting provajderi plaćaju taj protok koji Vi potrošite.

I da, jeste moguće jer prosječni korisnik nikad neće doći do granice neograničenog, odnosno da pređe preko te granice koja nije navedena.

Kako ništa nije neograničeno na svijetu, tako ne postoji razlika ni u svijetu hostinga. Neograničeno je izmišljen termin koji je stvoren da bi se prikupilo što više korisnika. Sve hosting kompanije imaju limite kao i svaki korisnik koji zakupi hosting paket u Srbiji ili Hrvatskoj od tih provajdera. Ako je u opticaju, fizički u vidu SSD ili HDD, na primjer 50TB u datacentru kompanije, zar nije nelogično da se Vama nudi preko toga?

Kao što sam napomenuo, velike hosting firme koje izdaju svoje dedicated servere za 700e mjesečno ne daju unlimited, ali zato se izdaju shared unlimited za 3$? To više manje sve objašnjava.

O čemu se tu radi

Velike kompanije u svom posjedu imaju svoje DataCentre, ogroman broj zaposlenih, hiljade kilometara kablova..Potpuna upotreba svih tih resursa jednostavno nikada nije potrebna za ono što 99% sajtova treba.

Uvidjevši koliko im prostora neiskorišćeno ostaje, oni jednostavno preprodaju već prodat protok i prostor. Iako zvuči kao nešto što je užasno loše, u suštini i nije. Svaki hosting koji se odluči na ovaj korak se unaprijed dugo priprema za svaki mogući scenario. To uključuje povećanje broja zapošljenih, modernizacija sistema, unaprijeđenje rada..Tako da to ima dobru stranu.

Šta se dešava kada “pređete” neograničeno

Naravno, kako smo već rekli da ne postoji pojam neograničenog, takođe postoji i sistem od zaštite prekoračenja.

BlueHost i HostMonster će Vam izuzetno usporiti sajt, čisto da shvatite što se dešava i da smanje protok korisnika

HostGator će Vas izgasiti.

iPage će Vam izgasiti nalog.

Jedan veliki dio hosting provajdera će Vam naplatiti više ubuduće jer ste jednom prešli limit zapisan pravilima koje, da se ne lažemo, niko ne čita.

Neograničeno više ne izgleda tako dobro, zar ne?

Da li uzeti unlimited ili ne?

Teško je dati jednostavan odirčan ili potvrdan odgovor na ovo pitanje. Najlakše je reći i da i ne.
Ne iz razloga što je sve to samo marketinški trik i takvo nešto ne postoji.
Da iz raloga što svakako nećete doći u neprijatnu situaciju izazvanu tim lažnim unlimitedom, tako da u suštini nije ni bitno.

 

Pogledajte

Kako instalirati WordPress

WordPress je najpopularnija CMS platforma, kako za početnike tako i za iskusnije korisnike. Instalacija nije …

Jedan komentar

  1. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Obavezno polje je označeno sa zvjezdicom