NAJVAŽNIJE
Početna / Opšte informacije / Zašto je WordPress za sajt najbolje rješenje početnika

Zašto je WordPress za sajt najbolje rješenje početnika

Kako zapravo da pretvorimo našu ideju u gotov proizvod instalacijom WordPressa za sajt.

Pošto smo u prošloj objavi obuhvatili najosnovnije pojmove o hostingu i koja vrsta hostinga će Vam trebati, sada prelazimo na sledeći korak izbora platforme za naš sajt.

Zahvaljujući jednoj divnoj stvari nazvanoj CMS (content management systems) danas ne moramo previše da brinemo koliko poznajemo kodiranje, i da li ga uopšte poznajemo, da bi pokrenuli sajt.

Najjednostavnije rečeno: CMS je platforma napravljena za lakše pravljenje sajta i korišćenje istog, a da nam nije potrebno ama baš nikakvo znanje u kodiranju sajta. Divno, zar ne?

Najpopularnije CMS platforme u 2017.

OpenSourceCMS.com

Kao što možete vidjeti na slici, čak 50% koristi WordPress, a to pokazuje i njegovu nadmoć nad ostalima. Da, i ovaj sajt je jedan od tih.

Jednostavnost ga čini izuzetno lakim za učenje i usavršavanje.

Zašto baš WordPress?

globalspex

 

Pa prvo i osnovno, jer trenutno ne postoji lakši način da se napravi sajt definitivno. Ali da, zaboravio sam možda i bitniju stvar:
#1 Potpuno je besplatan, sa mnogo tema od kojih je i jedan veliki dio besplatan

Da, potpuno besplatan. Pored toga što je besplatan postoji dosta sajtova koji se bave izradom premium tema (od 30 do 60 dolara većinom). Tako da Vam nikada ne može dosaditi izgled sajta, odnosno nije moguće ne pronaći nešto što vam odgovara.

#2 Odličan je za početnike

Ako znate da koristite Word, onda znate i kako da pišete objavu u WordPressu. Zaista je tako jednostavno.

Naravno, vježbom do savršenstva. Jer ipak sređivanje teme, održavanje stvari, pronalaženje pluginova..sve to zahtjeva malo veće iskustvo. Ali, opet ništa što prosječna osoba ne može vrlo brzo da svari.

#3 Blog početnika ili sajt sa stotinama hiljada posjeta mjesečno? Odličan je u oba slučaja

Moj sajt koristi WordPress. Sajtovi Švedske vlade, Beyonce, Sony, Microsoft News, Usain Bolt, Time, BBC, Rolling Stones, Walking Dead..i oni koriste WordPress. To prilično jasno govori koliko je rasprostranjen WordPress.

#4 Vaš sajt će izgledati super na svakom uređaju

Odlika WordPressa je sto je responsive, odnosno prilagođava se uređaju sa koga čitate. Podjednako dobro će sajt izgledati i na vašem telefonu i na PCu.

#5 Ogromna zajednica. Koji god da se problem javi, gotovo je 100% već to riješeno nekome

Sa tolikom zajednicom ljudi koja koristi WordPress, već je jasno koliko se stvari može naći pretragom. Baš iz toga razloga teško da već nije riješen (više hiljada puta) neki problem na koji naiđete.

Da ne zapostavimo ostale

 

Drupal je izuzetno jaka platforma koja je najpopularnija među iskusnim programerima i koderima. Nije najzahtjevnija, međutim ipak nije ni najbolji izbor za početnika.

Joomla je slična dosta WordPressu i ne zahtjeva ni veliko iskustvo. Međutim ipak treba to malo iskustvo koje je razdvaja od WordPressa gdje nije potrebno nikakvo.

Završna riječ

  • WordPress 
  • Drupal 
  • Joomla 
140+ miliona preuzimanja

Besplatan

4+ hiljade besplatnih tema

45+ hiljada besplatnih pluginova

63+ miliona preuzimanja

Besplatan

1+ hiljada besplatnih tema

7+ hiljada besplatnih pluginova

15 miliona preuzimanja

Besplatan

2+ hiljade besplatnih tema

34+ hiljade besplatnih pluginova

 

Držite se WordPressa i nema greške. Hostinzi nude potpuno besplatnu instalaciju WordPressa, što je takođe plus za početnika. Dovoljan je i za nove korisnike kao i za iskusne. Da ne dužim – WordPress !

Pogledajte

Kako instalirati WordPress

WordPress je najpopularnija CMS platforma, kako za početnike tako i za iskusnije korisnike. Instalacija nije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Obavezno polje je označeno sa zvjezdicom