NAJVAŽNIJE
Početna / Opšte informacije / Šta je domen i gdje ga zakupiti?

Šta je domen i gdje ga zakupiti?

Šta je domen?

Domen je, najprostije rečeno, ime sajta. Kao što Vaš stan ima adresu, tako se i sajtu daje adresa.

Kada se unese u browser www. imedomena .com, tada računar to prevodi u IP adresu servera na kome se nalazi sajt. Taj proces se dešava “ispod haube”, odnosno nije vidljiv korisnicima.

Kako doći do domena?

Na gotovo svakom od sajtova koji nude hosting usluge se može naći i poseban dio na kome se nudi usluga registrovanja domena. Poneki hosting kompanije nude i dobijanje besplatnog domena uz zakup njihovo hostinga, što je jedan lijep bonus.

Kada se završi registracija domena, dobijate i Vaš besplatni email primjer@vašdomen.com što je dosta profesionalnije nego da koristite gmail ili yahoo.

Kakav domen da izaberem?

rebrandly

Ono što je najbitnije je da ime Vašeg sajta bude lako za pamćenje.
Ako je sajt za vašu firmu: imefirme.com , ako je sajt za portfolio vašeime.com i slično.

Domen se ne kupuje u trajno vlasništvo, već se iznajmljuje. Na period koji vama najviše odgovara, odnosno koji Vam hosting provajder nudi. (jedna ili više godina)

Pored klasičnog .com domena, postoje mnogi drugi. Takvi su na primjer .net, .org, .biz. Međutim postoje i nacionalni domeni, odnosno: .me za Crnu Goru, .rs za Srbiju, .hr za Hrvatsku, .ba za Bosnu i drugi. Možete i njih naravno uzeti u obzir u zavisnosti koje ciljano tržište planirate da osvojite.

Šta izbjegavati

  • Dugačke nazive domene koji su teški za pamćenje.
  • Domene sa čudnim ekstenzijama, jer to jednostavno odbija ljude (.ws na primjer ne izgleda prirodno)
  • Free (besplatne) domene. Uvijek ima neka začkoljica kod njih, a i najčešće se koriste za prevare pa samim tim odbijate korisnike.

Ono što bih ja preporučio je da se domen uzme nezavisno od hostinga. To znači da domen kupite na drugom mjestu, a hosting kod neke od hosting kompanija.  Ono što predstavlja problem ovdje je obavezno poznavanje engleskog jezika i pomalo iskustva da sami povežete. Ako ne umijete, pitajte da vam to iz kompanije urade.

Razlog zašto to preporučujem je jer je jeftinije uzeti domen kod zvaničnog prodavca domena. A i u ponekim slučajevima (kod stranih hostinga) se dešavalo da namjerno prave problem kada mijenjate hosting kompaniju, ako ste kod njih registrovali domen, da bi Vi ostali kod njih tj pod prijetnjom da se može desiti da ostanete bez domena.

Za kraj

 

To je to! Kada ste odabrali sve što vam je potrebno, ništa Vas više ne sprečava da počnete sa radom! Srećno!

Pogledajte

Kako instalirati WordPress

WordPress je najpopularnija CMS platforma, kako za početnike tako i za iskusnije korisnike. Instalacija nije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Obavezno polje je označeno sa zvjezdicom